Architekt Kraków - Indywidualny projekt dużej willi - rezydencji na spadku z jasną klasyczną elewacją w Krakowie

Zespół projektowy
projekt został opracowany przez zespół jmsSTUDIO s.c. w składzie: mgr inż. arch. Jolanta Smolarska mgr inż. arch. Jakub Ludjan
Dodatkowe informacje
Projekt architektoniczny indywidualny - opracowany na indywidualne zamówienie Klienta. Nie przeznaczony do dalszej odsprzedaży.
Kategorie
Domy jednorodzinne Nowoczesna architektura
Dziś prezentujemy projekt pięknej dużej rezydencji pod Krakowem. Willa jest zaprojektowana w klasycznych proporcjach, z jasnymi elewacjami o klasycznych dekoracjach jak boniowania, gzymsy, okapy czy piękne podcienia.

Projekt na spadku wymagał pomysłowego rozwiązania pozwalającego zniwelować zbędną różnicę poziomu terenu. W tym celu część projektowanego budynku ma niższą kondygnację parteru i jest lokowana na innym poziomie niż pozostała część budynku, dodatkowo zastosowano schody terenowe które dzięki swej rozłożystości dodatkowo podkreślają reprezentacyjny charakter budynku.

Dach jest wielospadowy o kącie 35 stopni , pokryty jest dachówką ceramiczną w kolorze antracytowym.

Projekt indywidualny rezydencji pozwolił idealnie wpisać willę w teren trudnej działki ze spadkiem na skarpie. Budynek został podzielony na kilka stref, garażowo - techniczną, mieszkalna dzienną i prywatną nocną. Dodatkowo w budynku jest zaprojektowane małe mieszkanko służbowe.

Cały budynek pomimo dużego metrażu i rozłożystości nadal jest lekki i dobrze wkomponowany w działkę. Jasny kolor tynku na elewacji powoduje że budynek wydaje się optycznie mniejszy.

Duże przeszklenia otwierają się na ogród z części dziennej, pozwalając dostać się do domu dużej ilości światła dzięki czemu przestronne wnętrza pozostają jasne.

Z pięknych tarasów i oranżerii zlokalizowanych na tyle domu w części półprywatnej na ogród prowadzą piękne terenowe schody które pozwalają zniwelować duży spadek terenu na działce.

Na działce zaprojektowano też szereg skarp i murów oporowych które pozwoliły na jej tarasowe zagospodarowanie.

Do realizacji dużej oranżerii zastosowano specjalny system szklenia, pozwalający dobrze chronić się przed słońcem i uniknąć efektu ?szklarni? gdy w lecie świeci słońce.

Zapraszam do galerii tego pięknego projektu, taka rezydencja to marzenie niejednej osoby, a my już wyobrażamy sobie jak będą wyglądały wnętrza tej willi które niebawem zaczniemy projektować.