Projekt nowoczesnego domu rekreacyjno wypoczynkowego w górach na działce z widokiem

Zespół projektowy
projekt został opracowany przez zespół jmsSTUDIO s.c. w składzie: mgr inż. arch. Jolanta Smolarska mgr inż. arch. Jakub Ludjan
Dodatkowe informacje
Projekt indywidualny opracowany na zlecenie Klienta. Nie przeznaczony do dalszej odsprzedaży.
Kategorie
Domy jednorodzinne Nowoczesna architektura
2017-12-jmsSTUDIO-architekt-kraków-projekt budynku-typu-stodoła-z-nowoczesną-elewacją-w-kolorze-czarnym
2017-12-JMSSTUDIO-ARCHITEKT-KRAKÓW-PROJEKT BUDYNKU-TYPU-STODOŁA-Z-NOWOCZESNĄ-ELEWACJĄ-W-KOLORZE-CZARNYM
Na elewacji frontowej nowoczesnego budynku stodoła o funkcji rekreacyjnej zaprojektowana została rama stanowiąca mocny akcent dekoracyjny. Cała elewacja jest zaprojektowana odważnie w ciemnych kolorach z dodatkiem szarości betonu architektonicznego i drewna w ciepłym kolorze. Dzięki powyższym zabiegom pomysł na nowoczesną elewacje domu jest bardzo elegancki i oryginalny, nadając budynkowi charakter nowoczesnej architektury jednak przyjaznej dla człowieka.
2017-12-jmsSTUDIO-architekt-kraków-nowoczesna-elewacja-od-strony-ogrodu-z-dużymi-przeszkleniami-i-drewnem
2017-12-JMSSTUDIO-ARCHITEKT-KRAKÓW-NOWOCZESNA-ELEWACJA-OD-STRONY-OGRODU-Z-DUŻYMI-PRZESZKLENIAMI-I-DREWNEM
Dzięki bardzo dużym przeszkleniom na elewacji ogrodowej, nowoczesny projekt domu typu nowoczesna stodoła otwiera się na ogród i górskie widoki zacierając granicę pomiędzy tym gdzie jest wnętrze a gdzie jesteśmy już na zewnątrz, pomaga w tym częściowo zadaszony taras który płynnie przechodzi , bez progu , w podłogę we wnętrzu budynku. Takie rozwiązanie projektowe tworzy oryginalną i ciekawą elewacje tego nowoczesnego domu i przyjazne miejsce do życia dla domowników.
2017-12-jmsSTUDIO-architekt-kraków-duże-przeszklenie-w-domu-rekreacyjnym-w-górach
2017-12-JMSSTUDIO-ARCHITEKT-KRAKÓW-DUŻE-PRZESZKLENIE-W-DOMU-REKREACYJNYM-W-GÓRACH
Drewno jest szlachetnym naturalnym materiałem i dlatego bardzo lubimy stosować je na elewacje domów i innych budynków w celu przełamania monotonnej kolorystyki elewacji. Tak jak w przypadku tego nowoczesnego domu stodoły którego wiodącym kolorem elewacji jest antracyt i szarość, elementy drewniane pozwalają wprowadzić kolor, nadają elewacji dodatkowej szlachetności i ocieplają ją dzięki czemu prosta nowoczesna bryła domu zaprojektowana w szarych kolorach staje się bardziej przyjazna i zapraszająca.
2017-12-jmsSTUDIO-architekt-kraków-nowoczesne-wykończenie-strefy-wejścia-do-domu-betonem-architektonicznym-w-domu-letniskowym-w-górach
2017-12-JMSSTUDIO-ARCHITEKT-KRAKÓW-NOWOCZESNE-WYKOŃCZENIE-STREFY-WEJŚCIA-DO-DOMU-BETONEM-ARCHITEKTONICZNYM-W-DOMU-LETNISKOWYM-W-GÓRACH
Nowoczesny dom stodoła potrzebuje nowoczesnego wyglądu który zapewnia mu elewacja łącząca antracytowy tynk z betonem architektonicznym. Bardzo prosta elewacja, z minimalną ilością detalu pozostaje ciekawa i dzięki dobremu połączeniu materiałów wykończeniowych i nietypowej odważnej kolorystyce w monochromatycznych kolorach czerni i szarości. W tym nowoczesnym projekcie domu stodoły zagospodarowanie terenu nawiązuje kolorystyką i materiałami do elewacji by cały projekt był spójny.

Projekt  domu  rekreacyjnego  na wsi - nowoczesna stodoła. Budynek stosunkowo niewielki 105 m2 powierzchni użytkowej, parterowy z niewielka antresolą, która jest otwarta na część dzienną. Projekt domu o bardzo prostej skromnej minimalistycznej formie,  nie pozbawiony detalu, który sprawia, iż bryła jest interesująca. Kolorystyka  elewacji i dachu w tej samej ciemnej tonacji  sprawia, iż  dach nie odcina się od elewacji a  bryła tworzy spójną całość.  Akcenty naturalnego drewna na elewacji i tarasie sprawiają,  iż budynek nie jest całkiem surowy. Budynek usytuowany optymalnie pod względem stron świata najbardziej przeszklona elewacja to elewacja południowo zachodnia. Forma stodoły nawiązuje do tradycyjnego charakteru budynków wiejskich i doskonale wpisuje się w krajobraz, budynek niski  tylko 6 m wysokości może pięknie wtopić się w przyrodę i otoczenie wysokiej zieleni. Projektantowi i Inwestorowi zależało na tym, aby taras był częściowo zadaszony, dlatego w prostokątnym obrysie budynku jest wcięcie  które pozwala na stworzenie bar dziej intymnej przestrzeni pod dachem ale jednak na zewnątrz. Ważną kwestią przy projekcie tego domu była kwestia kosztów realizacji. Inwestorowi zależało na tym aby nie wydawać zbędnie pieniędzy na elementy, które nie koniecznie są potrzebne a podnoszą koszt realizacji. Jest to dom rekreacyjny a budżet na realizacje ściśle określony.