Projekt domu szeregowego K5 osiedla konkursowego w Gliwicach

koncepcja_strefy_wejsciowej_domow_w_zabudowie_szeregowej

W celu usunięcia kolizji między ruchem pieszym, a ruchem kołowym, garaże mieszkańców wraz ze strefą dojazdu zlokalizowano poniżej poziomu terenu. W ten sposób na poziomie wejścia powstała przyjazna i skłaniająca do integracji mieszkańców przestrzeń półpubliczna, której kładki są nieodłącznym elementem budującym oryginalny, małomiejski charakter miejsca.

projekt_budynkow_jednorodzinnych_szeregowych

Budynek jednorodzinny K5 stanowi interesującą propozycję w grupie budynków szeregowych i przeczy powszechnej zasadzie, że tzw. szeregówka musi być nudna. Szachownicowy układ zastosowanych materiałów cegły i białego tynku skutecznie przełamuje twardy rytm, charakterystyczny dla tego typu obiektów. Białe i czarne ramy z żaluzji zewnętrznych podkreślają naprzemianległy układ elewacji, uplastyczniając i ożywiając ją.

projekt_szeregowki_z_duzym_przeszkleniem_strefy_dziennej

Od strony słonecznej znajduje się część ogrodowa o charakterze półprywatnym, na który wstęp mają wyłącznie mieszkańcy. Elewacja ta charakteryzuje się pełnym przeszkleniem strefy dziennej zlokalizowanej w parterze. Warty uwagi jest również wykusz stanowiący interesujący akcent architektoniczny, porządkujący rytm.

koncepcja__domu_tzw._szeregowki

Rozdzielenie ruchu pieszego od kołowego oraz funkcje i relacje poszczególnych kondygnacji najlepiej widać na prezentowanym przekroju poprzecznym

rzut__piwnicy_szeregowki

W strefie poniżej poziomu znajdują się wjazdy do garażu i drogi dojazdowe, umożliwiające wygodne manewrowanie, które pozostają poza kolizją ze strefą wejściową budynku. W części piwnicznej znajdują się kolejno garaż – 24,09 m.kw., pomieszczenie techniczne – 5,25 m.kw., spiżarka – 3,63 m.kw., oraz schody zabiegowe prowadzące na kondygnację parteru.

rzut_parteru_i_strefy_wejsciowej

Na budynek składają się trzy kondygnacje – parter dostępny z poziomu terenu, piwnica, w której ulokowane są garaże oraz poddasze. Do budynku dostajemy się przy pomocy systemu kładek. Następnie mijamy wiatrołap i dostajemy się do części dziennej, w której znajduje się kuchnia o powierzchni 7,34 m.kw. oraz salon – 21,75 m.kw. Ponadto w parterze budynku znajduje się pomieszczenie gabinetowo-gościnne – 9,11 m.kw. oraz łazienka z natryskiem o powierzchni 4,01 m.kw.

rzut_poddasza_domu_szeregowego

Na poddaszu użytkowym znajdują się 2 pokoje o powierzchniach 11,72 m.kw. i 12,15 m.kw., sypialnia – 12,99 m.kw. z zintegrowaną garderobą – 4,30 m.kw. oraz ogólnodostępna łazienka o powierzchni 7,92 m.kw. Suma powierzchni użytkowej – 122,20 m.kw.

ZOBACZ INNE PROJEKTY