Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach

Zespół projektowy
projekt został opracowany przez zespół jmsSTUDIO s.c.
Dodatkowe informacje
Tak projekt został opracowany przez pracownię jmsSTUDIO - ARCHITEKCI na indywidualne zlecenie Klienta. Główny Architekt prowadzący projekt: Jolant Smolarska
Kategorie
Nowoczesna architektura Adaptacje i przebudowy
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
Projekt budynku z racji na spadek terenu został zaprojektowany na kilku poziomach, w najniższej części działki zlokalizowano garaż, i część techniczną budynku wraz z dużą pracownią dla właściciela. Przed domem pozostał też piękny istniejący staw. Na kolejnym poziomie zlokalizowana jest część mieszkalna basen i strefa wypoczynkowa w ogrodzie ukryta w śród lokalnych skał granitowych, następny poziom to już poddasze użytkowe i płaskie zielone dachy niższego poziomu.
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
W projekcie przebudowy istniejącego budynku na dużą rezydencję w Górnej Austrii, architekt rozebrał część dachu by powiększyć powierzchnię użytkową i połączyć istniejacą część przebudowywanego budynku z nowo projektowaną częśćia budynku. Na nowo projektowanej części rezydencji został zaprojektowany dach zielony . Projekt przebudowy elewacji rezydencji zakładał zastąpienie tynku płytami granitowymi oraz powikiszenie małych okien i wykożystanie antracytowej aluminiowej stolarki okiennej.
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
Projekt przebudowy budynku pozwolił na obudowę garażu i basenu. Na dachu garażu powstał trawnik który stanowi strefę rekreacyjną przy basenie. Garaż został ukryty w gruncie dzięki możliwości wykorzystania spadku terenu działki. Projekt przebudowy domu letniskowego na dużą nowoczesną rezydencję pozwoli Klientom na komfortowe użytkowanie domu jako stałego miejsca zamieszkania. Projekt nowoczesnej eleganckiej rezydencji został tak opracowany że ze strefy dziennej można łatwo przez duże okno przesuwne wyjąć na taras i nad przydomowy basen.
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
W projekcie przebudowy domu letniskowego na ekskluzywną nowoczesna rezydencję został zaprojektowany ogrodowy basen nad który można łatwo wyjść ze strefy nocnej budynku jak i z salonu i jadalni. Pomimo działki ze spadkiem przy basenie udało się uzyskać spory płaski teren rekreacyjny w dużej części dzięki temu że w stoku ukryto garaż z zielonym dachem trawiastym.
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
Klientom zależało na stworzeniu kameralnej strefy wypoczynkowej w ogrodzie. Za domem powstał duży drewniany taras mieszczący wannę z hydro masażem i strefę wypoczynku. Przestrzeń z trzech stron jest ograniczona przez układ terenu - działka jest z dużym spadkiem , przez co uzyskano całkowitą prywatność dla osób przebywających w ogrodzie. Elewacja budynku jest tutaj prosta w szarym kolorze z dużymi oknami którymi można wejść do sypialni. Taki pomysł na projekt
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
Projekt przebudowy budynku w Austrii z ciekawym pomysłem na elewację. Na działce ze spadkiem zaprojektowano rezydencję z piękną kamienną elewacją z czarną antracytową stolarką aluminiową i żaluzjami przeciw słonecznymi. Granit występuje naturalnie na działce klient  i naturalnie staje się przez to idealnym materiałem do zastosowania w projekcie. Elewacja jest prosta i ponadczasowa w łydach proporcjach. Projekt rezydencji jest bardzo prosty i lekko surowy w wyglądzie przez co dobrze pasuje do klimatu lokalizacji w górach. Projekt rezydencji zachowuje oryginalne proporcje przebudowywanego domu, zachowany jest też piękny staw przed domem. 
Projekt dużej rezydencji z basenem w Górnej  Austrii - projekt przebudowy domu z lat 70-tych w górach
PROJEKT DUŻEJ REZYDENCJI Z BASENEM W GÓRNEJ AUSTRII - PROJEKT PRZEBUDOWY DOMU Z LAT 70-TYCH W GÓRACH
Powyższe zdjęcie pokazuje jak obecnie wygląda elewacja domu rekreacyjnego w Górnej Austrii. Dom ten przebudowujemy. Wykonaliśmy projekt przebudowy domu na nowoczesną rezydencję w Górnej Austrii. Efekt pracy pokazuje wizualizacja. Zestawienie stanu istniejącego ze stanem projektowanym pokazuje że architekt wykonując projekt przebudowy podszedł z szacunkiem do istniejącej zabudowy - nie zmieniliśmy proporcji frontowej elewacji która była bardzo dobrze zaprojektowana. Wykorzystany został też lokalny materiał - granit. Elewacja zaprojektowana w granicie - prosta, w klasycznych proporcjach, z elegancką aluminiową stolarką okienną. 

Dziś mam przyjemność zaprezentować projekt tworzenie którego sprawiło nam wiele radości. Jest to przebudowa istniejącego domu zlokalizowanego w Górnej Austrii. Dom powstał w górach jako wielosezonowy dom rekreacyjny ? wypoczynkowy. Dom jest na działce z dużym spadkiem terenu, na półce skalnej wykopanej w granitowym zboczu. Część elewacji domu w strefie przyziemia została wykonana właśnie z granitu pozyskanego w trakcie przygotowywania terenu pod budowę domu.

Sam dom pomimo tego że powstał w latach siedemdziesiątych, jest w doskonałym stanie technicznym. Również wizualnie dom oparł się upływowi czasu i nawet dziś architektura tego budynku bardzo dobrze się broni.

W związku z powyższym musieliśmy się dobrze zastanowić jak podejść do przebudowy tego budynku by spełnić wszystkie oczekiwania Klienta, w tym o znacznym zwiększeniu powierzchni budynku, nie psując przy tym jego proporcji i dbając o to by budynek nadal wpisywał się w teren.

Chcieliśmy też w miarę możliwości zachować oryginalne proporcje budynku by naszym nowym projektem nawiązać do już istniejącego budynku.

Pod koniec pracy, powstał piękny nowoczesny projekt rezydencji. Tu chcieliśmy też podziękować naszemu Klientowi za miłą współpracę, rzeczowe podejście do projektu, konstruktywne dyskusje oraz zaufanie położone w naszej pracowni. 

Na koniec współpracy powstał piękny projekt budynku, wykończony klasycznymi materiałami, w tym elegancką elewacja frontową z dużą ilością granitu i pięknymi dużymi przeszkleniami przez które z wnętrza roztacza niefenomenalny widok na góry.

W ramach projektu przebudowy tego budynku wykorzystaliśmy spadek terenu i ukryli w nim garaż w którym dach został wykonany jako dach zielony i płynnie łączy się z ogrodem za domem pozwalając na powiększenie płaskiej powierzchni.

Dobudowana cześć domu to strefa nocna. Dom jako rekreacyjny w pierwotnym układzie funkcjonalnym miał dobrze zaprojektowaną dużą i wygodną strefę dzienną dla komfortowego wypoczynku, jednak znacznie zredukowaną, wręcz do minimum strefę nocną ? z racji że nikt nie planował w domu mieszkać na stałe. Nasz projekt przebudowy zakładał wykorzystanie i zoptymalizowanie oraz nieznaczną rozbudowę strefy dziennej budynku , gdzie powiększenia wymagała na przykład mała kuchnia. Dodatkowo zaprojektowaliśmy wygodną strefę nocną z kilkoma sypialniami, wygodnymi łazienkami oraz strefą wypoczynkową z sauną i zewnętrzną wanną z hydro masażem.

Teraz nasz projekt przebudowy zmienił budynek rekreacyjny w elegancką rezydencję z basenem , granitową elewacją i niezmiennie fenomenalnym widokiem na góry.

Wykorzystaliśmy spadek terenu na działce jako jej atut i w stoku działki ukryliśmy garaż, tworząc dodatkową płaską powierzchnię rekreacyjną zieloną - trawnik - na dachu garażu.

Udało nam się też zachować oryginalne proporcje elewacji frontowej która jest najbardziej wyeksponowana, w ten sposób nawiązaliśmy do pierwotnego wyglądu budynku.

W projekcie tej rezydencji zastosowano bardzo elegancką elewację z naturalnego granitu występującego lokalnie, który to granit został połączony z nowoczesna aluminiową stolarką okienną i aluminiowymi żaluzjami zabezpieczającymi przed nadmiernym nagrzewaniem wnętrza budynku.

Już nie możemy się doczekać realizacji !!

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok