Konkurs na osiedle domów jednorodzinnych – II miejsce

osiedle_domow_jednorodzinnych_w_gliwicach

Należy sobie zadać pytanie jak będzie funkcjonował człowiek w przestrzeni, nie tylko w skali mikro tzn. swojego domu, ale w szerszej skali całego założenia urbanistycznego. Odpowiedzią jest przenikanie się przestrzeni prywatnych, półprywatnych i publicznych, Celowym założeniem jest nie projektowanie ogrodzeń i wydzielanie poszczególnych działek czy kwartałów zabudowy. Mniej formalnymi oddzieleniami mogą być niskie drewniane murki, drewniane płoty kępy krzewów czy traw ozdobnych.

zagospodarowania_terenu_osiedla_domow_pod_gliwicami

Celowym założeniem było zintensyfikowanie zabudowy na możliwie niewielkich działkach tak aby możliwe było stworzenie wspólnej przestrzeni która będzie atrakcyjna dla wszystkich mieszkańców jak tak osób odwiedzających. Umiejętnie kreowana urbanistyka pozwala na integracje osób przebywających na danej przestrzeni. Ciągi piesze przenikają się z przestrzeniami dla ruchu rowerowego ze strefami do rekreacji zarówno dla dzieci, młodzieży jak i osób starszych.

koncepcja_zalozenia_parkowego_osiedla

Architektom zależało na stworzeniu interesujących miejsc rekreacji, nie tylko placów zabaw ale także alejek, miejsc do rekreacji dla młodzieży i osób dorosłych. Ścieżki i drogi w lesie nigdy nie są proste podobnie rzecz się ma w niniejszym założeniu, dużo atrakcyjniej wygląda przestrzeń gdy poruszamy się po liniach krzywych, nie ma monotonii a z każdego miejsca mamy inny widok i inną kompozycje.

wizualizacje_wnetrz_domow_jednorodzinnych

Układ komunikacji kołowej ograniczony został do koniecznego minimum. Opiera się na pętli w postaci drogi pożarowej z minimalnymi 11-sto metrowymi promieniami skrętu. Każda z działek ma dostęp do drogi pożarowej. Wewnętrzna komunikacja w obrębie jednej działki odbywa się na zasadzie współwłasności.

projekt_konkursowy_na_zagospodarowanie_osiedla_domow_jednorodzinnych

Niezwykłym walorem działki są znajdujące się na niej drzewa. W przedstawionej koncepcji zakłada się pozostawienie maksymalnie dużej ilości drzew. Zieleń, która musi zostać wycięta, posłuży do budowy ciągów pieszych, chodników oraz obiektów małej architektury. Aby jeszcze bardziej wzmóc wrażenie jakie niesie ze sobą zieleń, parkingi mogą być tworzone w systemie tzw. zielonych parkingów.

rysunki_rzutow_i_przekroj_przez_budynek_w_zabudowie_szeregowej

Projekt konkursowy uwzględnia 4 typy budynków jednorodzinnych w zabudowie wolnostojącej, wśród których 2 typy mogą występować w zabudowie bliźniaczej. Dodatkowo występuje 1 typ budynków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej. Takie zróżnicowanie pozwala lepiej zaspokoić zindywidualizowane potrzeby klientów spełniając tym samym współczesne wymogi rynkowe.

projekt_zagospodarowania_osiedla_domow_jednorodzinnych

Poniższa prezentacja przedstawia pracę konkursową na projekt osiedla domów jednorodzinnych w gliwickiej dzielnicy Ostropa. Praca została doceniona przez jury konkursowe otrzymała drugie miejsce wśród najlepszych, nadesłanych prac. Lokalizacja konkursu stała się główną inspiracją i punktem wyjścia do rozważań projektowych. Niezwykle interesujące położenie niemalże w centrum miasta a jakże bardzo na uboczu, pozwala odkryć sielski krajobraz, skarb wśród lasu i pól w samym sercu Śląska. Pozwala być równocześnie na wsi jak i w mieście, co pozwala wykorzystać atuty obu tych miejsc. Z jednej strony łatwy dostęp do kultury, usług i edukacji z drugiej zaś strony kojący szum drzew i zapach ziemi, wiatru, pól i łąk.

wizualizacja_domu_jednorodzinnego_szeregowego_k5_

Ostatni typ obiektu zaprojektowany w ramach konkursu to budynek jednorodzinny szeregowy. Warunki konkursu określały konkretnie procentowy udział danej zabudowy, jednakże parametry określone w Planie Zagospodarowania Przestrzennego pozwalały na zintensyfikowanie zabudowy przy większym procentowym udziale właśnie domów szeregowych i bliźniaczych.

projekt_domu_jednorodzinnego_k4

Celem architektów było stosowanie jak największej ilości przeszkleń, szczególnie zaś w strefie dziennej i klatek schodowych, gdzie takie rozwiązanie jest jak najbardziej pożądane. W ten sposób granica między wnętrzem, a zewnętrzem domu zaciera się, co wpływa na większą integrację mieszkańców z atrakcyjnym środowiskiem naturalnym terenu konkursowego.

ZOBACZ INNE PROJEKTY