Podmiejska rezydencja funkcji mieszkalnejOpisywany poniżej projekt stanowił nie lada wyzwanie dla architektów, ze względu na swoją złożona funkcję.

Lokalizacja budynku jest bardzo dogodna kilkanaście minut jazdy samochodem od centrum, bardzo spokojna niemal sielska okolica z zabudową o charakterze willowym. Stosunkowo duża działka inwestora, skarpa znajdująca się na terenie inwestycji pozwoliła na stworzenie interesującego projektu.

Budynek w części przyziemia pełni funkcję magazynową o powierzchni ponad 400 m2. Ponieważ profil działalności Inwestora może się zmieniać, kluczową kwestią w projekcie części magazynowej była maksymalnie otwarta przestrzeń, dlatego też jako konstrukcje nośną zastosowano żelbetowe słupy i belki this post.

W strefie parteru znajdują się różne pod względem funkcjonalnym powierzchnie. Mieszkanie Inwestora, znajduje się w części uprzywilejowanej pod względem stron świata i nasłonecznienia.

Podmiejska rezydencja funkcji biurowej

Niezależna część biurowa dla ok 6 pracowników. Biuro pracowników połączone jest z gabinetem właściciela, który znajduje się już w jego części mieszkalnej. Oczywiście w strefie pracy nie zabrakło miejsca na wewnętrzną komunikację z magazynem, przewidziano także aneks socjalny i toaletę dla pracowników.

Kolejną część parteru zajmuje mieszkanie służbowe, przeznaczone dla pracownika z rodziną. Mieszkanie posiada niezależne wejście, aneks kuchenny, magazynowy, pokój dzienny, dwie sypialnie i łazienkę z prysznicem, powierzchnia mieszkania służbowego to ok 60 m2.

Na parterze oprócz gabinetu w mieszkaniu inwestora znajduje się pralnia, łazienka, pokój gościnny, salon z kominkiem, kuchnia i jadalnia wraz ze schodami prowadzącymi na poddasze.

Nad salonem nie ma stropu – także ta część jest wysoka i widoczna także z antresoli na poddaszu.

Poddasze to część prywatna właściciela, znajduje się tam duża sypialnia połączona z łazienką i garderobą, dwie mniejsze sypialnie z łazienkami, mini barek, pokój do ćwiczeń i sauna. Interesującym rozwiązaniem jest zastosowanie balkonu dachowego – realizacja marzenia Inwestora, pomysł zaczerpnięty z podróży właściciela do Nepalu. Balkon dachowy jest ciekawym rozwiązaniem architektonicznym, osobno temat ten poruszany zostanie w dziale – materiałay budowlane.

len_6_male

Sporym wyzwaniem było stworzenie budynku o znacznej kubaturze, która nie sprawiałaby wrażenia monstrualnego. Architekt zdecydował się na nieregularną w rzucie przestrzeń magazynową, stonowane kolory, dzięki czemu masywna podstawa nie jest eksponowana. Udało się także częściowo zatopić budynek w skarpie i jeszcze odrobinę optycznie zmniejszyć bryłę.

Obrys parteru jest zmniejszony w stosunku do rzutu części magazynowej, cofnięty, uzyskujemy dzięki temu miejsce na komunikacje oraz tarasy. W zależności od funkcji tarasy wykończone są płytkami kamiennymi, drewnem tarasowym częściowo zastosowano dach zielony.

len_4_male(1)Aby nie mnożyć ilości kominów w jednym miejscu znajdują się kominy spalinowe kotłowni, kominka a także zewnętrznego grilla. Cześć tarasu jest zadaszona tak aby nawet w deszczowe a ciepłe dni można było biesiadować

Zastosowano dachy dwuspadowe z jaskółkami, aby uzyskać lepsze proporcje bryły, część dachu jest wydłużona, krokwie są niejako wyciągnięte poza obrys dachu, podparte asymetrycznymi podporami, całość przykryta lekkim, przezroczystym poliwęglanem.

Część użytkowana głównie przez Inwestora ma bardziej plastyczną formę, zastosowano tutaj duże przeszklone tarasy, balkony i wykusze. W dachu zastosowano doświetla klatki schodowej i jadalni oraz balkon dachowy.

Mimo złożonej funkcji i znacznych gabarytów domu – willi udało się uzyskać budynek przyjazny w odbiorze korespondujący z domami o charakterze rezydencjonalnym znajdującymi się w okolicy projektowanego budynku.

Zastosowanie oryginalnych rozwiązań funkcjonalnych i przestrzennych wyróżnia budynek i sprawia, iż nie można przejść obojętnie obok tej rezydencji.